csík csík
nyíl

Vb 2010 esélylatolgató - a TippMix jegyében

2010/06/06, 15:54


VB 2010 - Dél Afrika

Kevesebb mint egy hét van már csak hátra a VB nyitányig, így a TippMixre való tekintettel (meg amúgy is :P) egy gyors kétrészes sorozatban megejtünk egy kis beharangozóval egybekötött csapatmunstrás esélylatolgatót :-)
Első részben a világbajnokság végső győzelemre esélyes csapatait vesszük szemügyre, hogy a TippMix VB győztes csapat tippelésére nyújtsunk egy kis segítséget.

Nincs sok időnk, csapjunk hát bele!


Kezdjük egyből a címvédővel: Olaszország.
Röviden: az Olaszok még mindig 2006 -ot írnak. Lippi mester szinte ugyan azokra a játékosokra építi a VB keretét mint a 2006 -os mundialon. A keret kihirdetésekor sokan megjegyezték ironikusan, hogy: "és Maldini hol van?". Érdekesség, hogy a pocsék szezont futó Juventusból is 6 játékos utazik.
A középpályán lehetnek komolyabb gondok, hisz Camoranesi sokat volt sérült idén, Pirlo már régóta nem a régi (ráadásul le is sérült), Gattuso meg továbbra is rakkol, de kérdés ez elég-e. De még a középpályánál is talán rosszabb helyzetben van a védelem. Zambrottának és Cannavaronak rég volt már igazán jó szezonja s úgy néz ki, ők továbbra is alapemberek a válogatottban. Érdekesség, hogy bár többnyire az idősebb generáció alkotja most is a keretet sem Del Piero-t, sem Totti-t nem válogatta be Lippi, pedig egész jó idénye volt a két "öregnek". Kisebb meglepetésre kimaradt a keretből Giuseppe Rossi és Borriello -is.
Szerencséje a squadra azzurra -nak, hogy könnyű csoportba kerültek, és a világ egyik legjobb edzője irányítja őket, így sincs azonban sok esélyük a címvédésre. 10% -ot adunk nekik.

Folytassuk az EB győztessel: Spanyolország.
A Seleccionnak bombaerős a kerete. Talán a legegységesebb válogatott a VB -n, a védelem - Cassillas, Albiol, S. Ramos a Reálban, Puyol, Piqué a Barcában játszik együtt hétről-hétre - a középpálya - Iniesta, Xavi, Busquets szintén a Barcában tolja - rendkívül egységes, ráadásul a válogatott is olyan stílusban játszik mint ezen két csapat. (Sőt, ha ide vesszük a Silva, Mata, Villa (igaz ő már a Barca játékosa) trió pedig a Valenciával játszik hasonló stílusban, akkor triplán igaz az egységesség)
Nagyon nehéz gyenge pontot találni a csapaton, a csatársor gólerős, a védelem atombiztos, a középpálya félelmetes. Bár van ellenszer ellenük (a Konföderációs kupán az USA kiejtette a La Furia-t, míg az Inter a BL -ből a Barcát), mégis nagyon nehéz lesz megállítani, ráadásul elég pehelysúlyú csoportba is kerültek. Talán a legnagyobb esélyük a VB győzelemre nekik van: 70% -ot adunk rá.

Maradjunk a "győzteseknél" 2007-es Copa America győztese: Brazília.
Sokan bírálják Dunga-t, hogy egyáltalán nem brazilos focit játszat a Selecao -val, ám az eredmények őt igazolják. Könnyedén jutottak ki a VB -re, a Copa America fináléjában meg lemosták az Argentinokat. Lehet, hogy nincs meg a szamba, de eredményesség van. Nem meglepő ezek után, hogy talán a legerősebb része a Brazil válogatottnak a védelem, s nem a labdabűvészek miatt. Juan, Lúcio, Maicon, Thiago Silva akár egy rombolásra berendezkedett válogatottban is simán alkothatná a védelmet. Papíron a gólszerzés jelenthetné a legnagyobb problémát, a csatársorból olyan nevek maradtak ki mint: Pato, Ronaldinho, Adriano sőt, akár a jó szezont záró Ronaldo is elférhetne ide.
Sérülések sem hátráltatják a gárdát, viszont nehéz csoportba kerültek, bizony Portugália, Elefántcsontpart és Észak-Korea is rögössé teheti a Brazilok útját. Ettől függetlenül 60% jár nekik.

Ha folytatni akarjuk a sort, a 2010 -es ANK győztes következne, ám Egyiptom nem kvalifikálta magát erre a megmérettetésre, helyette viszont a Fáraók ellen bukó csapat ott lesz: Ghána.
Vannak akik úgy tartják, ha már Afrikában rendezik a VB-t, akkor itt a lehetőség egy afrikai csapatnak tündökölni, erre azonban vajmi kevés esély van. Ha mégis lenne, hát Ghána az egyik esélyes. Igen ám, de legnagyobb ászuk, Essien lesérült, így ő nem lehet ott a tornán. (Amúgy a Chelsea játékosok vesszőfutása Essien sérülésével kezdődött...), így pedig nehéz lesz, talán ha Appiah, Muntari kettős tudja őt pótolni, de nagy valószínűséggel ez is kevés lesz. Főleg úgy, hogy erős csoportba kerültek, még a továbbjutás is kérdéses. Kb 1% az esély a végső győzelmükre...
Maradjunk egy kicsit Afrikánál, mielőtt tovább mennénk. Elefántcsontpart szintén esélyes lehet, hisz talán nekik van a legnagyobb nevekből álló keretük ebből a régióból, ám itt is az egyik legnagyobb sztár Drogba a mundial előtti hetekben törte csontját (szintén Chelsea játékos), ám így is ott van a két Touré, Keita, Kalou, Eboué, Demel és még sorolhatnánk. Sőt, állítólag Drogba is felépülhet a VB -re... Azonban megint pechjük van az Elefántoknak, hisz csakúgy mint 2006 -ban, most is nagyon erős csoportba kerültek (akkor nagy Fortuna kisasszony nem fogadta kegyeibe őket, hisz mind az Argentinoktól, mind a Hollandoktól csak egy góllal kaptak ki.) Nekik adunk 2% -ot
Kamerun jöhetne a sorban, a szelídíthetetlen oroszlánokat szintén nem sújtja sérülés, (bár Milla beszólása után Eto'o játéka kérdésessé vált, igaz, ezt nem vették sokan komolyan), de nem adunk nekik többet 1% -nál...
Úgy illik, hogy a házigazdákról is ejtsünk pár szót, de Dél-Afrikának nem adunk sok sanszot. Talán ha lenne a Bafana Bafanának egy csúcsformában lévő Benny McCarthyuk, 1% -ot kapnának, így annyit se...

Térjünk vissza a komolyabb esélyesekhez, s menjünk Dél-Amerikába: Argentína.
Messi, D. Milito, Higuain, Tévez, Agüero... Folytassuk? Az albiceleste -nek van minden kétséget kizáróan a legerősebb támadósora. Nincs az a védelem, amit ezek a fiúk nem tudnának feltörni, 2-3 gól garantált meccsenként. Vagy mégsem? Egy problémája lehet Argentínának, aki nem más mint: Maradona. Többek szemében megbukott mint edző, csak nagy nehézségek árán vezette ki csapatát a VB -re, de ennél nagyobb probléma, hogy nem látszik a nemzeti csapat játékában a tudatosság, hiányzik a koncepció. Egy komolyabb szövetségi kapitány esetében nagy sanszuk lenne, persze így is kijöhet a lépés.
Azonban hiába a remek támadósor, ha a védelem nem az igazi. Cambiasso, G. Milito, Zanetti kihagyása nagy baklövés, persze, ha lenne megfelelő helyettes... de nincs... Ráadásul egy Verón, vagy Palermo helyett is inkább az Aimar, Saviola párosnak volt jobb szezonja. Aztán persze lehet, hogy végül senki sem fogja tudni megállítani félelmetes csatársorukat, mi mindenesetre pesszimisták vagyunk: 40%.
A többi amerikai csapat kevés eséllyel pályázik komoly százalékra, Uruguaynak a Forlan, Suárez csatársorban van reménysége (1%), Paraguay inkább a csapategységében bízhat (1%), Mexikónak talán nagyobb esélyei lennének, ám Sven-Goran Eriksson rombolását nehéz lesz feledtetni, ráadásul nehéz csoportban is kezdik meg a VB szereplést (2%), talán az USA -nak van a legnagyobb sansza, mint azt a Konföderációs Kupán is bemutatták, igaz ott óriási szerencséjük is volt (5%).

Jöjjenek hát a további európai csapatok. Kezdetnek: Németország.
A szokásos Chelsea átok őket is elérte, Ballack kénytelen kihagyni a megmérettetést, s most kapusposzton is rosszul állnak. Ám a német küzdőszellem nagy segítségére lehet a csapatnak, hisz a 2002 -ben ezüstérmet, 2006 -ban bronzérmet, a 2008 -as EB-n szintén ezüstérmet szereztek, bár egyik eseményen sem számítottak igazán az komoly esélyesek közé. Kérdés persze, hogy az egyre színesebb Német válogatott (utalunk itt többek között a következő nevekre: Gomez, Özil, Boateng, Cacau) tagjaiban mennyire van meg az ősi német küzdőszellem. (15%)

Anglia.
Capello szerepvállalásával ismét esélyesnek lehet(ne) nevezni, az elmúlt világversenyeken nem sok vizet zavaró háromoroszlánosokat. Ám a védelem oszlopos tagja kidőlt (Ferdinand), s a legveszélyesebb csatáruk sem éppen 100% -os állapotban érkezik a tornára (Rooney). Ráadásul az Angolokat sújtja klubcsapataik átka, ugyanis azokban leginkább nem az angolok a főszereplők (kivételek persze azért szép számmal vannak, a már említetteken kívül: Terry, Lampard, Gerrard), így nehéz válogatni... 10% -ot azért kapnak.

Franciaország.
A Les Bleus nál hasonló a helyzet mint az Argentinok esetében. Sokak számára továbbra is rejtély, hogy Domenech hogy lehet még mindig kapitány, mert bár 2006 -ban döntőt játszott, de a többi megmérettetésen megbukott csapatával.
A keret bombaerős, s bár Lassana Diarra sérülése némileg árnyékot vet erre, de minden posztra világklasszis játékossal rendelkezik Domenech. Ám ez a Francia válogatott már rég nem a '98, as, 2000 -es játékát játssza, azért így is számolni kell velük: 20%

Hollandia.
Peches egy csapat az Oranje, már régóta a totális foci képviselői, ám komoly eredményt nem tudnak felmutatni világversenyen. Ráadásul egyik ászukat (Robben) sikeresen lerúgtuk ászuk (Robben) sikeresen lesérült, igaz ő amúgy is sérülékeny. Így is komoly eséllyel pályázhatnának akár a végső győzelemre is, bár szerintünk nem most törik meg az átkuk: 25%

Végül de nem utolsó sorban: Portugália.
Ugyan az aranygeneráció már a múlt (egy EB ezüstöt szedtek csak össze), ám a C. Ronaldo fémjelezte Seleccaot így sem szabad lebecsülni. A selejtezők alatt viszont egyáltalán nem nyújtottak meggyőző teljesítményt (és akkor finoman fogalmaztunk), s most is a vezetőedzőt tesszük bűnbaknak, hisz ahhoz képest, hogy milyen alapanyaggal főz Queiroz, elég rossz szakácsnak bizonyul... 5%

Hogy esetleg más csapat nyerje a VB-t gyakorlatilag kizárt (részben, mivel majd' minden csapatot felsoroltunk :-)), de természetesen lehetséges :-)
Az esélyeket bármikor felboríthatja egy esetleges sérülés, mint ahogy az már eddig is több ízben megtörtént, s bár ez a lista szubjektív, azért reméljük egy kis segítséget nyújt a VB győztes csapat tippelésében. Érdemes követni még a hírfolyamot is, az aktualitások végett.

A következő részben a csoportokat vesszük górcső alá, s próbálunk támpontot nyújtani az eredmények tippelésére.

Olvass tovább:
VB 2010 csoportkörkép - TippMixre hangolva

Címkék:

esélylatolgatás VB 2010 tippmix

Olvass tovább:

A kategória legfrissebjei:

Kezdődik! - 2013 tavaszi csapatmustra 2013/03/12, 07:03
Két kérdés mind fölött 2012/05/23, 00:56
Számolgassunk 2012/05/07, 21:07

A cikkek legfrissebjei:

Lement a VB első köre - avagy Katar nincs is olyan messze 2022/11/25, 09:09
Elindul a mundial - egy új korszak kezdete? 2022/11/20, 17:08
Véget ért az EB(nk) 2021/06/27, 17:00

Még nem kommentelték ezt a cikket. Legyél te az első!

Komment beírásához jelentkezz be!

Személyes

Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:

Regisztráció
Jelszó emlékeztető

Twitter timeline

Fenn vagyunk Fácsén is!

Utolsó kommentek

Cikk hozzászólások

10/6/2021, 15:49

Fórum hozzászólások

22/11/2022, 19:04
27/6/2021, 17:24
23/6/2021, 23:53

Tabella

MGkP
1 Armada 3 6 9
2 Torpedó Vodka 3 5 7
3 33 FC 3 4 7
4 SZOCSKÁK 3 6 6
5 Bénakacsák 3 10 6
6 QPAC 3 6 4
7 Talpas Sir 3 -5 4
8 Kevert Pálesz 3 0 3
9 Palota FC 3 -10 3
10 Kiábrándítók 3 -4 2
11 Reneszánsz Zrt 3 -6 0
12 FHB 3 -12 0
arrow

Góllövőlista

2
Peti

1
Balázs
Tampi
Zozó

arrow
Online Számlázó
Online Számlázó
powerd by rendes