csík csík
nyíl

Lement a VB első köre - avagy Katar nincs is olyan messze

2022/11/25, 09:09


Lement az első kör, minden csapat bemutatkozott. Lássuk mit láthatunk és mit nem. Ígérem nem fogok minden kör után írni, csak ha van kedvem.
Annyira azért elkapott az a bizonyos láz, hogy összegyűlt pár dolog, és a tippmixben is ma lezárul a kedvenc csapat választás, szóval adok egy kis segítséget (khmm...)


10.. 9.. 8.. 7.. 6.. 5.. START.. 4.. 3.. 2.. 1.. 0..

Azt hiszem nagyon jól jellemzi a nyitómeccsen történtek ezt a VB-t. Megvolt a kötelező csim-bumm-dirr-durr a nyitóünnepségen, Infatnino beszédére megkezdődhetett az első meccs, a katari futtballfanatikusok már epekeedve várták a startot, a hangosbemondó emeli a hangulatot, a közönséggel együtt számol vissza a kezdő sípszóig. Erre a spori 5-nél belefúj a sípjába és megkezdődik a mérkőzés... A szurkolók becsületből elszámolnak 0-ig.

Hovatovább gyönyörűen jelzi a hazai futballőrületet, hogy az első VB meccsén részt vevő Katari válogatottat a szurkolói egy része már nem kísérte vissza a második félidőre. Először még találgatni lehetett, hogy biztos a büfében maradtak, vagy a mosdón, de nem. És úgy a mérkőzés 80. percére nagyjából ki is ürült a stadion, csak a lelkes Ecuadori szurkerek énekeltek még a 60 ezres stadionban...
Biztos még meg kell tanulniuk a helyieknek, hogy két félidőből áll egy mérkőzés.

Nincs is messze Katar

Télen van a VB mert így szakmai szempontból annyira jó. Persze ne csússzunk bele az ünnepi időszakba, meg Angliában nem maradhat el a Boxing Day. Be kell sűríteni a naptárba, legyen pár nappal kevesebb, és több meccs egy nap. Remek! Eddig az, hogy 4 mérkőzést rendeztek egy napon leginkább a csoportkör utolsó fordulójában volt és ott is ugye párhuzamosan ment két mérkőzés. Nos most ez nem így lesz és a csoportkör alatt minden napra jut négy!4!
Ez persze nem is olyan rossz, mert szeretjük a focit, hát miért ne néznék. Én ugyan nem néztem meg mindent, mert a tél nem nyár (nem szabadságos időszak, se iskolaszünet stb), de így is kezd egy kicsit közel lenni a csömörhöz.

Halkan jegyzem meg, hogy négy év múlva a mundial 48 csapatos lesz 16 db 3 csapatos csoporttal, ahol az első kettő jut tovább. Így persze egy csapat sem játszik több meccset, mint most, ellenben 16-al több 90 percet láthatunk majd. Akkor majd kiderül, hogy Meixó is csak egy köpésre van Csömörtől.

Maratoni mérkőzések

Hamar feltűnt mindenkinek, hogy nem kufárkodnak a hosszabbításokkal. Ha már megvették, akkor már élvezzék is ki, igaz? (De hisz ki se mennek?).
Ezt elmagyarázták, hogy gólöröm, csere, szimulálás sérülés, VAR stb perceit tisztán hozzácsapják a meccshez. Egyrészt nem rossz, nem húzzák majd annyit az időt. Másrészt tisztán látszott pár mérkőzésen, hogy fene akar még 12 percet futkározni. Meglátjuk hoosszútávon milyen lesz. Sokan mondják, hogy akkor inkább legyen 40 perc egy félidő, vagy 35 és tiszta játékidőt nézzenek.

VAR-hatás

A 4 évvel ezelőtti VB azonos szakaszához képest 2 vel több tizi volt már eddig, viszont egyel kevesebb piros. Azt ugyan nem néztem meg, de szerintem sárgából is kevesebb. Az elsőt értem a VAR miatt valószínű több büntetőt fogunk látni (bár Kanada tudna erről mesélni), a piros és a sárga (mondom ez utóbbi csak érzet) csökkenése viszont fura. Ellenben üdvözlendő.

Ugyanakkor a lesek még mindig nevetséges kategória tud lenni (itt meg Argentina tudna mesélni). Főleg az zavar mikor egy csodás támadást akaszt meg 2 cm-es les. Ha meg a vállhoz húzzák, akkor meg teljesen szubjektív, hogy honnantól kéz vagy nem kéz.
És egy kis fizika is bejátszik. Az ugyanis szintén nincs lefektetve, hogy mit jelent a "labda elrúgásának pillanata", merthogy ez sem egyértelmű, nem egy pillanat.

Balmák, gálák, érdekességek

Egyértelműen Argentina és Németország veresége a legnagyobb szenzáció, én azért a Dán és a Horvát teljesítményt is ide sorolnám. Sőt talán Belgium is megérdemli, hogy ebbe a társaságba kerüljön.
Argentinának azért egyel könnyebb dolga van, mert a másik meccs egy nem túl acélos x lett. Igaz ők a következő meccsen pont a - szerintem - nehezebb Mexicót "fogadják". Ettől függetlenül nekik még nem főtt le semmilyen arab kávé.

A németeknek már egyel nehezebb a sorsa, lévén a Spanyol armada - ha nehezen is, de éppenhogy - 7 góllal verték Costa Rica-t. És ugye egy csoportban vannak...

Ellenben a franciák, brazilok és a már említett spanyolok meglehetősen meggyőzően kezdtek. Angliát nem sorolom ide, mert egyrészt minek, úgyse nyernek, másrészt Irán csak szerzett két gólt és voltak is még helyzeteik. Meglátjuk, ahogy a vak varjú mondaná.

Olyan nagy bombagólok még nem voltak, de azért Richarlison második találatánál én is csettintettem! Talán Gavié volt még ami mellé kerülhet.
De legnagyobb Ghána meccsén születhetett volna, a 99. percben, de kimaradt, pedig néztem is, mikor a csatár nem ment gyorsan vissza és a kapus sem figyel, hogy na ebből lesz egy elcsenős gól. Kicsit múlt, kár érte.

És még egy a végére. A Japán drukkerek minden meccse után önkétesen összeszedik a stadionból a szemetet, sőt! A játékosok is az öltözőből! Kultúra.

Címkék:

esélylatolgatás tippmix VB 2022

Olvass tovább:

A kategória legfrissebjei:

Elindul a mundial - egy új korszak kezdete? 2022/11/20, 17:08
Véget ért az EB(nk) 2021/06/27, 17:00
Két kör után megmondjuk a tutit! 2021/06/20, 16:32

A cikkek legfrissebjei:

Elindul a mundial - egy új korszak kezdete? 2022/11/20, 17:08
Véget ért az EB(nk) 2021/06/27, 17:00
Két kör után megmondjuk a tutit! 2021/06/20, 16:32

Még nem kommentelték ezt a cikket. Legyél te az első!

Komment beírásához jelentkezz be!

Személyes

Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:

Regisztráció
Jelszó emlékeztető

Twitter timeline

Fenn vagyunk Fácsén is!

Utolsó kommentek

Cikk hozzászólások

10/6/2021, 15:49

Fórum hozzászólások

22/11/2022, 19:04
27/6/2021, 17:24
23/6/2021, 23:53

Tabella

MGkP
1 Armada 3 6 9
2 Torpedó Vodka 3 5 7
3 33 FC 3 4 7
4 SZOCSKÁK 3 6 6
5 Bénakacsák 3 10 6
6 QPAC 3 6 4
7 Talpas Sir 3 -5 4
8 Kevert Pálesz 3 0 3
9 Palota FC 3 -10 3
10 Kiábrándítók 3 -4 2
11 Reneszánsz Zrt 3 -6 0
12 FHB 3 -12 0
arrow

Góllövőlista

2
Peti

1
Balázs
Tampi
Zozó

arrow
Online Számlázó
Online Számlázó
powerd by rendes